Als slachtoffer of nabestaande van een geweld- of zedenmisdrijf heeft u het recht om zich te voegen in de strafzaak tegen de verdachte. Naast het spreekrecht kunt u een schadevergoeding vorderen. De overheid verstrekt, ongeacht inkomen of vermogen, een toevoeging (gesubsidieerde rechtsbijstand) aan slachtoffers en nabestaanden van een geweld- of zedenmisdrijf. Dit betekent dat u bijna gratis gebruik kunt maken van een gespecialiseerd slachtofferadvocaat, een advocaat slachtofferrecht, zoals mr. N. (Nicolien) Groeneveld.

Rechten van slachtoffer in strafzaak

Uiteraard heeft u als slachtoffer binnen een strafzaak rechten. Zo mag u het strafdossier van de verdachte inzien. Dit dossier wordt verstrekt aan uw advocaat. Daarnaast mag u in bepaalde gevallen tijdens de strafzitting gebruik maken van het spreekrecht. Tevens heeft u veelal recht op een schadevergoeding voor uw geleden matieriƫle en immateriƫle schade (smartengeld). Wij helpen u met het opstellen van deze schadevordering, dienen deze in bij het Openbaar Ministerie en de rechtbank en staan u uiteraard bij voor, tijdens en na de zitting.

Advocaat slachtofferrecht

Als slachtoffer van mishandeling of een andere vorm van geweld, heeft u recht op een advocaat. Rechtsbijstand is vrijwel altijd gratis, mits u een gespecialiseerd advocaat inschakelt en mits het gaat om een geweld of zedenmisdrijf. Mr. N. (Nicolien) Groeneveld is gespecialiseerd advocaat slachtofferrecht en aangesloten bij de landelijke stichting LANGZS.

Stichting Langzs

Advocaat mr. N. (Nicolien) Groeneveld is als aangesloten bij stichting Langzs: Stichting Landelijk Advocaten Netwerk Gewelds- en Zeden Slachtoffers. Stichting Langzs richt zich op de juridische bijstand aan slachtoffers van ernstige gewelds- en zedenmisdrijven. De stichting is daartoe door een aantal advocaten in december 2007 opgericht. Voorzitter van de stichting is mr. Richard Korver.