In ieder geval tot nader bericht gelden de voorzorgsmaatregelen in verband met het Corona virus. Alles is ermee gemoeid om de verspreiding van het virus tegen te gaan en om besmetting te voorkomen. Voor gescheiden ouders met een omgangsregeling voor de kinderen, roept dit veel (andere) vragen op. Kan de omgangsregeling nog wel door gaan? Mag ik de kinderen bij mijn ex-partner weghouden, omdat ik bang ben voor verspreiding of besmetting?

RIVM maatregelen leidend

Een eenduidig antwoord is er niet. Leidend zijn de RIVM maatregelen. Dit betekent een afstand houden van anderhalve meter en thuisblijven bij verkoudheidsklachten. Samen met uw kinderen moet u de nodige voorzorgsmaatregelen nemen als het gaat om reizen en hygiëne. Voor de actuele stand van zaken kunt u hier klikken om de website van de RIVM raadplegen.

Verkouden en omgangsregeling tijdens corona

Is een van de ouders verkouden, dan is het niet verstandig om contact te hebben met de andere ouder. Immers, u zou hem of haar kunnen besmetten en zo meer mensen. Zijn de kinderen op het moment dat u verkouden bent bij u, dan is het misschien toch beter om de andere ouder voor de kinderen te laten zorgen. Volgens het RIVM – op dit moment 21/03 – dragen kinderen weinig bij aan de verspreiding van het virus. Ook lijken kinderen niet erg vatbaar te zijn. Ze zouden dus ook bij u kunnen blijven, mits u niet te ziek bent en wel voor de kinderen kunt zorgen.

Reizen voor de omgangsregeling tijdens corona

Moet u met het openbaar vervoer reizen voor de omgangsregeling, dan is dat op dit moment wellicht helemaal niet haalbaar. Veel dienstregelingen zijn immers aangepast of zelfs geschrapt. Bovendien is het gezien de RIVM maatrgelen en adviezen, noodzaak om het reizen met het openbaar vervoer zoveel mogelijk te beperken. Probeert u met uw ex-partner afspraken te maken over het ophalen en brengen zolang het Corona virus nog heerst in Nederland. Denkt u daarbij bijvoorbeeld aan het laten ophalen en terugbrengen door de ouder die wel de beschikking heeft over een auto. Zo kunt u het openbaar vervoer mijden.

Ouderschapsplan tijdens corona

Ook in deze tijden geldt het ouderschapsplan en moet u als ouders proberen u daar zoveel mogelijk aan te houden. Dit betekent echter niet dat u er niet in overleg tijdelijk van af kunt wijken, bijvoorbeeld als u, uw ex-partner of uw kinderen ziek zijn of als u afhankelijk bent van het openbaar vervoer. Heeft u nog geen ouderschapsplan, betekent dit niet dat u de omgang tussen uw kinderen en ex-partner stop kunt zetten. Samen moet u proberen om tijdelijke afspraken te maken, zodat het in deze bijzondere tijden voor de kinderen duidelijk is dat beide ouders er voor ze zijn.

Omgangsregeling kinderen tijdens corona

Heeft u advies nodig over het vormgeven of wijzigen van een omgangsregeling, dan kunt u altijd per email of via de chat mogelijheid op onze website contact met ons opnemen. Bedenkt u echter wel: eenduidige antwoorden zijn er niet! Compromissen sluiten in deze tijden is onvermijdelijk.

Follow / like us: