Zonder inkomen een woning vinden tijdens scheiding

Het komt vaak voor, u gaat scheiden en moet op zoek naar een andere huurwoning. De woningstichting geeft aan dat u een eigen inkomen moet hebben om in aanmerking te komen voor een woning. Het probleem is, dat u geen eigen inkomen heeft. U heeft bijvoorbeeld geen werk of kunt niet werken, alleen uw ex-partner had een inkomen uit werk of uitkering.

Natuurlijk vraagt de woningstichting aan u of u een inkomen heeft. Maar dit betekent niet, dat u zonder inkomen geen huurwoning toegewezen kan krijgen. Sterker nog, u kunt zeker wel een huurwoning toegewezen krijgen. Wat u nodig heeft is een inkomensverklaring van de Belastingdienst. Uit deze verklaring zal blijken dat u geen inkomen heeft. Aan de hand van deze inkomensverklaring wordt ‘passend toegewezen’. Dit betekent dat u bij een inkomen van € 0 tot een vastgesteld maximum bedrag, recht heeft op een woning met een huurprijs van een maximum bedrag.

Bedenkt u wel, dat u bij het aangaan van een huurovereenkomst, verplicht bent om de huurprijs maandelijks te voldoen. Dit betekent dat u vanaf het moment dat u gaat huren wel een inkomen uit werk of uitkering nodig heeft. Omdat het aanvragen van een uitkering enkele weken tot twee maanden in beslag kan nemen, zou het dus kunnen zijn dat u voor de eerste twee maanden een geldbedrag moet lenen van familie of vrienden om de huur te kunnen betalen.